IJzer en metaal recycling: voordelen, mogelijkheden & methodiek

27 juli 2020
 Categorie├źn: Recyclage, Blog

Delen  

IJzer en metaal recycling heeft zowel mondiaal als nationaal in de afgelopen decennia een steeds hogere vlucht genomen. Maar weinig mensen realiseren zich dat liefst een kwart van alle wereldwijd gebruikt ijzer en metaalproducten bestaan uit schrootmateriaal, dat na de nodige bewerking hergebruikt wordt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van ijzer en metaal recycling voor zowel bedrijven als particulieren? Welke mogelijkheden bestaan er in de wereld van recycling en hoe gaat recyclen van metalen en ijzer in zijn werk?

Voordelen van het recyclen van ijzer en metaal

De pluspunten van recycling van ijzer en metaal zijn legio. Het belangrijkste voordeel is dat hergebruik van dit soort materialen en grondstoffen cruciaal is om uitputting van de bodem te voorkomen. de wereldwijde voorraden ijzererts zijn beperkt en eindig. Door metalen en ijzer opnieuw te gebruiken, hoeft er geen nieuw materiaal gewonnen te worden. Dat is natuurlijk gunstig voor de leefomgeving. Daarbij kost het verwerken van gewonnen ijzererts naar herbruikbaar ijzer of metalen een hoop energie, wat leidt tot extra CO2-uitstoot. Door metalen en ijzeren materialen opnieuw te gebruiken en te recyclen, wordt ook op dit vlak winst geboekt en worden milieu en luchtkwaliteit minder belast. Ten slotte is ijzer en metaal recycling aantrekkelijk voor bedrijven, ondernemers en particulieren die over grote hoeveelheden van deze grondstoffen beschikken en hiervan af willen. Gebruikt ijzer en metaal levert namelijk een leuke extra verdienste op. de verkopende partij van deze gebruikte materiaalsoorten houdt aan de doorverkoop niet alleen een mooi zakcentje over, maar spaart ook tijd uit: het materiaal wordt door de verkoper vaak op locatie afgehaald. Ten slotte is het fijne aan metaalrecycling dat dit materiaal voor honderd procent gerecycled kan worden. Er gaat dus geen materiaal verloren tijdens het recyclingproces.

Recycling van metaalsoorten en ijzer: mogelijkheden & werkwijze

Wanneer ijzer en metaal bij een recyclingbedrijf arriveert, worden deze materialen eerst machinaal (met een speciale kraan) of (bij kleine onderdelen en een beperkte hoeveelheid) handmatig gesorteerd op soort. Denk aan het scheiden van koper, staal, aluminium en gewoon ijzer. Het proces van sorteren is cruciaal, omdat bepaalde soorten ijzer en metaal niet samen hersmolten kunnen worden. Lastig is bijvoorbeeld de combinatie ijzer en koper. Bij het gezamenlijk hersmelten van deze beide materialen ontstaat een probleem, want het is niet mogelijk om koper uit ijzer te oxideren. Vandaar dat scheiding van het materiaal noodzakelijk is. Na de scheiding zal het recyclingbedrijf, dat over een MRF-keurmerk dient te beschikken, de restanten omsmelten tot nieuwe materialen of producten, die hergebruikt kunnen worden. Met name de bouw en de industrie zijn sectoren die veel gebruikmaken van gerecyclede ijzerwaren en metalen. Zij zijn dan ook de grootste afnemers van deze producten.