Zo verdien je geld met oud ijzer

29 december 2021
 Categorieën: Recyclage, Blog

Delen  

Tijdens een herinrichting van een woning of bedrijfspand of het (laten) renoveren van een gebouw is de kans groot dat je met oud ijzer te maken krijgt. Denk in een thuissituatie bijvoorbeeld aan een metalen onderstel van een bed of in een kantooromgeving aan een of meer stalen archiefmeubels en/of bureaus.

Je kunt dat soort zaken natuurlijk naar het plaatselijke afvaldepot brengen, waar je waarschijnlijk hooguit een vriendelijk bedankje krijgt voor het langsbrengen van je afval. Het is echter slimmer om contact op te nemen met een handelaar in oud ijzer. Die is namelijk bereid contant geld te betalen voor je metalen afval. Hoeveel dat is, hangt van het gewicht van je afval af en van de manier waarop je het aanlevert.

Neem de handelaar werk uit handen
Een oudijzerhandelaar accepteert onder meer metaal, RVS (roestvrij staal) en aluminium. Als je je metaalafval vooraf in deze drie hoofdcategorieën sorteert, dan kun je meestal rekenen op een hogere vergoeding, omdat de handelaar dan zelf geen tijd aan dat sorteerproces kwijt is. Maar hoe weet je nu als leek welke soorten ijzer je bij zo’n bedrijf inlevert? Metaal is in dat geval het makkelijkst te ontdekken. Zorg er gewoon voor dat je een magneet bij de hand hebt. Kleeft die aan het ijzer vast, dan is er zonder twijfel sprake van metaal.
Bij RVS en aluminium is het soms wat lastiger om te bepalen wat je precies in handen hebt. Beiden zijn tenslotte niet magnetisch. Je zal in dat geval vooral op het gewicht en de kleur van het materiaal moeten letten. In de regel is RVS namelijk iets zwaarder en iets donkerder gekleurd dan aluminium. Wil je de handelaar nog meer tijd besparen en dus een nog hogere prijs voor je ijzeren afval ontvangen? Knip het dan voor inlevering in zo klein mogelijke stukjes. Omdat de handelaar die klus niet meer hoeft te doen zal hij eerder bereid zijn om (nog) meer voor jouw oud ijzer te betalen.

Veiligheid boven alles
Zeker als je met metaal aan de slag gaat, zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Zorg er dus voor dat je voor aanvang van je sorteer- en knipwerkzaamheden goed beschermd bent. Dit betekent onder meer het dragen van een veiligheidsbril, schoenen met stalen neuzen aan je voeten en je handen veilig verpakken in een stel nieuwe werkhandschoenen. Ben je van plan om grote hoeveelheden metaalafval aan te leveren, dan is het huren van een of meerdere schrootcontainers ook een absolute aanrader om het verwerkingsproces zo veilig mogelijk te laten verlopen.