Oud ijzer recyclen is milieuvriendelijk

24 januari 2023
 Categorieën: Recyclage, Blog

Delen  

IJzer wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen als aluminium, koper, zink, tin en lood. Deze grondstoffen worden steeds schaarser, wat het duurder en ingewikkelder maakt om ze te winnen. Ooit zullen deze grondstoffen helemaal op zijn. Dit maakt dat het duurzamer is om oude grondstoffen, die niet langer nodig zijn, te hergebruiken. Dit wordt het recyclen van oud ijzer genoemd.

Waar vind ik ijzer?
Oud ijzer vind je in verschillende gebruiksvoorwerpen. Deze voorwerpen kunnen bijvoorbeeld vrijkomen tijdens een verbouwing. Daarnaast vind je oud ijzer in oude machines, bijvoorbeeld in een oude wasmachine die buiten gebruik is. Ook vind je ijzer in voorwerpen als fietsen, computers, kranen en leidingen. Deze voorwerpen kan je daarom aanbieden voor recycling. Ongeveer 50% van al het ijzer en staal dat gebruikt wordt, is tegenwoordig gemaakt van gerecyclede materialen.

Door het aanbieden van ijzer aan een handelaar heb je de kans om zelf wat te verdienen. De verdienste hangt af van de huidige ijzerprijs. Deze prijs kan je vinden op het internet. Daarnaast hangt jouw opbrengt af van de hoeveelheid en de zuiverheid van het aangeboden ijzer. IJzer is het gemakkelijkste te recyclen als het om één bepaald materiaal gaat. Sommige materialen zijn meer waard dan andere materialen. Sorteer daarom de verschillende soorten ijzer goed, zo kan jij het meeste verdienen aan ijzer.

Aan wie kan ik ijzer aanbieden?
Oud ijzer wordt vaak aangeboden aan handelaren. Deze handelaren verkopen het materiaal op hun beurt aan een verwerker. Deze verwerker smelt het materiaal om, zodat het een bruikbare grondstof wordt voor nieuwe producten. Als jij een partij ijzer hebt om aan te bieden aan een handelaar, dan kan je op het internet zoeken naar een handelaar in de buurt. Als het om een grote partij gaat, dan zijn de meeste handelaren bereid om het materiaal bij jou thuis op te halen. Dit maakt het voor jou erg gemakkelijk om het ijzer aan te bieden. Soms is er de optie om een container te laten plaatsen om het ijzer te verzamelen. Het gaat dan voornamelijk om grotere hoeveelheden ijzer die bij sloopwerkzaamheden vrijkomen.

Oude accu’s
Gebruikte, oude accu’s vallen ook onder het oude ijzer. Er zit namelijk vaak nikkel en koper in accu’s, waardevolle grondstoffen. Het inzamelen van accu’s is aan strikte regels gebonden. Sommige stoffen die in (voornamelijk) oudere accu’s zitten zijn namelijk schadelijk voor het milieu als ze vrijkomen. Voorbeelden hiervan zijn kwik en lood. In veel winkels staan inzamelbakken waar je batterijen en accu’s in kan leveren, deze materialen horen niet in de vuilnisbak thuis!